top of page

Alfred Adler - İnsanı Tanıma Sanatı


Alfred Adler. Kendisi bir zamanlar Freud ile arkadaşlık etmiş ama bazı fikir ayrılıklarından dolayı yollarını ayırmış bir psikolog. Derinlik psikolojisinin 3 büyük kurucusundan bir tanesi olduğu ve bireysel psikoloji ekolünün kurucusu olduğu söyleniyor. Bu 3 büyük isim içinden fikirleri ve anlatısı sebebiyle gençlere en yakın isim olduğu da düşünülüyor. Bu sebeple gerek psikolojinin bir ucundan tutup fikir edinmek ve bu alanda okumalara başlamak için gayet ideal bir kitap. Nedir peki bu bireysel psikoloji? Adler diyor ki: Kişilik kalıtsal değil edinilmiş bir şeydir. Bu kişiliği edinmekteki etkili faktörler ise başta çocukluğumuz, aşağılık-üstünlük kompleksi, içinde bulunduğumuz toplum ve aile yapısı. Kitap ana fikir olarak da bu kavramları işliyor. Ben zaman zaman geçmişe dönüp başımdan geçen olayları hatırladım ve bunları yeniden ele alıp bu olayları yeniden inceleyip değerlendirdim. Bu hissi uyandırması gayet hoştu. Kişiliğin kalıtsal olmadığına dair kitaptan bir alıntı ile örnek vermek istiyorum.

"İnsan yaşamındaki bir olayı geriye doğru izlersek, kuşkusuz ilk güne gelip dayanır, her şey insanda sanki doğuştan bulunuyormuş gibi bir izlenime kapılırız. Bütün bir ailede, ulusta ya da ırkta ortak karakter özelliklerine rastlamamızın nedeni, birinin ötekinde gördüğü özellikleri benimsemesi, kendinde başkalarındakine benzer özellikler geliştirmesi, başkalarından kimi özellikleri alarak kendine mal etmesidir."

Kitaptan bazı fikirler ile devam edecek olursam örneğin Adler organlarımız ile ruhumuzun direkt olarak ilişkili olduğundan bahsediyor. Bazı organların verdiği zayıflığın çoğu zaman başka bir güçlü yanın oluşmasına direkt etki ettiğini belirtiyor. Bazı organların verdiği zayıflığın ve hassasiyetin çocukta küçük yaşlardan itibaren bazı alanlara yönelik ilgi ve yetenek uyandırmasına sebep olduğunu anlatıyor.

Kitabı okurken kendinizi tanımak, hatalarınızı anlamak ve hayatınızda yapmak istediğiniz değişiklikleri gerçekleştirmek için ilham alacaksınız. Kitap sade bir dille yazılmış ve okuyucuya hitap eden bir üslupla kaleme alınmış. Bu ve daha birçok sebepten dolayı psikolojiye ilgi duyan herkesin okuması gereken ilk kitaplardan bir tanesi olduğunu düşünüyorum.


16 views
bottom of page