top of page

Ay Yarışı Yeniden Başlıyor

Updated: Mar 18, 2023

Soğuk Savaş dönemine damga vuran uzay yarışı yeniden başlıyor. Hedefte uydumuz Ay var.

uzay yarışı ay görevi apollo 11 ay uzay

Önümüzdeki yıllarda Ay hedefi doğrultusunda birçok roket fırlatılacak. Ama Ay'a yönelik hedefler bu sefer farklı. Birçok ülke Ay'a gerek insanlı gerek insansız olarak ulaşmak istiyor. Hatta Çin gibi bazı ülkeler insansız araçlar indirdi bile. En önemli ayrıntı bunların hiçbirisinin keşif ve gözlem görevleri olmaması. Artık ne istediğimizi ve bizi neyin beklediğini çok daha net biliyoruz önceki ziyaretimize göre. Ay'a gitmemizin sebeplerinden birisi Helyum-3 ve Metal gibi bazı önemli kaynaklar.


Bununla birlikte uzay turizmi de başlıyor olacak. Dünyamızın milyarderleri tekrar kullanılabilen roketler sayesinde turist olarak götürülüp getirilecek. Bunun bir faydası da yapılacak olan uzay görevlerine kaynak yani gelir sağlaması.


Ayrıca tıpkı Uluslar Arası Uzay İstasyonu gibi Ay'da astronotların yaşayıp, çalışabileceği bir üs kurmak ve Ay'da kalıcı bir yerleşkeye sahip olmak ise gelecekte bizi bekleyen başka bir hedef. Bu girişimler ile gelecekte yapılacak olan uzun soluklu uzay yolculukları için Ay, ara bir durak yani istasyon görevi görebilir. İşte önümüzdeki 10 yılda Ay'a yapılacak görevlerin çoğu bu amaca hizmet edecek ve bunu nasıl mümkün kılacağımız konusunda bize bilgi verecek.


uzay yarışı ay görevi apollo 11 ay uzay

Bazı önemli kaynaklar Ay'da dikkat çekiyor demiştik, peki bu kaynaklardan Ay'a ulaşabilenler mi faydalanacak sadece? Kritik soru bu kaynaklar kime ait? 1967 Birleşmiş Milletler Dış Uzay Antlaşması diyor ki hiçbir ulus devlet Ay üzerinde hak sahibi olamaz. Ve uzay yolculukları yapan ülkeler de dahil olmak üzere 100'den fazla ülkenin bu antlaşmada imzası var. Antlaşmada belirtilen bazı maddeler şöyle:

-Dış uzayın keşfi ve kullanımı hususunda tüm ülkeler özgürdür.

-Hiçbir ülke dış uzayda egemenlik ve benzer haklarda bulunamaz.

Bu maddelerin amacı kimsenin dış uzayı işgal veya savaş alanına çevirmemesi yani çıkar ortamına dönüştürmemesi. Böyle düşününce çok doğru ve mantıklı ama birçok ülkenin yaptığı milyarlarca dolar harcama da boşuna yapılıyor olamaz. Uzaya yönelik bazı konular henüz net değil. İlerleyen zamanlarda uzayla ilişkimiz geliştikçe Dış Uzay Antlaşması gibi birçok düzenleme de hayata geçecektir diye düşünüyorum.

17 views
bottom of page