top of page

Hatıralardaki Bir Baba-Kız Hikayesi

Updated: Apr 27, 2023


Aftersun film incelemesi

Aftersun bir baba-kız ilişkisi üzerine kurulu son derece sakin ve yavaş ilerleyen bir film. Hatta film demek de istemiyorum çünkü böyle dersem kurgu gibi geliyor kulağa, oysa bu yapım baştan sona kadar, bir anıya şahitlik ediyormuşuz gibi hissettiren son derece gerçekçi doğal ve samimi bir yapım. Mekan olarak 90'lar Türkiye'sindeki mütevazı bir tatil beldesi, müzikleri ve nostaljinin o içimizi ısıtan gücü ile birlikte akıp giden bir film oldu benim için. Akıllı telefonun olmadığı bir zamanda geçiyor olması benim için filmi daha bir güzel hale getirdi. Zaman zaman çocukluk zamanlarımdaki tatil anılarım canlanmadı da değil. Bu sebeple filmi izlediğim anlarda hep sakin huzurlu ve mutlu hissettim. Sahnenin arkasındaki insanların doğal davranışları ve arka plandaki yaşamın oldukça samimi olması da filmdeki en sevdiğim şeylerden bir tanesi oldu. Çünkü her şey son derece gerçek ve samimi görünüyor idi.

"Aynı gökyüzü altında olmamız çok güzel. Mesela bazen gökyüzüne bakıyorum ve eğer güneşi görüyorsam bu ikimizin güneşi gördüğü anlamına geliyor. Yan yana olamasak da aslında hep beraberiz."
aftersun film incelemesi

Sophie ve babası tatilde iken Sophie için bu oldukça sıradan bir tatil aktivitesidir. Ama yıllar sonra bu tatil anılarının kaydını izlediğinde babasının yetersizlik hissi ve depresyon sorunları ile mücadele ettiğini anlayacaktır. Sophie o zamanlarda bunu anlamıyor çünkü kendisi henüz 11 yaşında bir çocuktur. Bu durum bizlere gösteriyor ki aynı anılara farklı zaman dilimlerinde bakmak tüm olayları çok başka algılamamıza sebep olabilir. Burada da tam olarak bu oluyor ve Sophie babasını yıllar sonra tanımış ve anlamış oluyor. Ama biz izleyiciler babasının bu sorunlarını, tatil yaptıkları otel odasındaki kitaplardan, meditasyon vb. durumlardan anlıyoruz. Ama Sophie'nin bunu anlaması 20 yıl sonrasında mümkün olacaktır. Film bittikten sonra Sophie'nin babasına ne olduğu konusundaki sorular cevapsız kalıyor. Açıkçası merak etmedim değil ama tahminimce Sophie bu tatilden sonra bir daha babasını asla görmedi diye düşünüyorum. Acaba babası intihar mı etti diye düşünmedim değil. Belki de elindeki alçının sebebi başarısız bir intihar girişimi olabilir. Kim bilebilir?

Zaman zaman neşeli ve eğlenceli bir baba kız ilişkisine şahit olurken zaman zaman da etkileyici, düşündürücü ve yaralayıcı diyaloglarıyla bu baba kız ilişkisini 90'lar Türkiyesi'nde seyretmek bir başka güzeldi.

IMDB: 7.7 Posted Puanı: 7.5

68 views
bottom of page