top of page

Üretken Bir Beyne Sahip Olmak

Üretken bir birey olmak oldukça önemli. Üretken olmak da başlı başına beynimiz ile ilgili aslında. Belki de tembel olan biz değil beynimizdir. İşte bu yazıda beynimizi tembellikten kurtarmak üzerine bazı konulardan bahsedeceğim.

üretken bir beyin uyku kaç saat uyku uyumaliyiz uyku kaç saat olmali

İlk olarak söylemeliyim ki bu konunun üstesinden gelmek son derece basit. Sadece rutin ve davranışlarımızda bazı basit değişikler yapmamız gerekiyor. Tabii ki bu değişikleri yapmak için de kendimizi tanıyor olmamız gerekiyor.

"İçinizdeki güç canlandığı zaman çevrenizdeki hayat da yeni bir anlam kazanacak, şimdi görmediğiniz şeyleri görecek, işitmediğiniz şeyleri işiteceksiniz."

Uyku konusundan başlamak en doğrusu olacaktır. Çünkü beynimizin ve vücudumuzun en önemli ihtiyacıdır uyku. Öncelikle yatıp-kalktığımız saatler kişiden kişiye değişebilir. Bunda sorun yok ama asıl değişmemesi gereken parametre uykunun süresi. Bu süre 7-8 saat olmalı. Ben genellikle 7.30 saat uyku uyuyorum. Yani yeterli uyku almak oldukça önemli. Bazı kanıtlanmış faydaları ise hafızayı güçlendirmek, ruh halini yükseltmek ve genel sağlığa olumlu anlamda yardımcı olmak gibi bazı gereksiz şeyler.(!) Tabii ki bunu bir alışkanlık haline getirmek gerekiyor.

"Oblomov ertesi sabah uyanır uyanmaz zihninde, "Ya şimdi ya hiçbir zaman!" sözlerini buldu."
üretken bir beyin uyku kaç saat uyku uyumaliyiz uyku kaç saat olmali
üretken bir beyin uyku kaç saat uyku uyumaliyiz uyku kaç saat olmali

Yürüyüş yapmak oldukça faydalı bir aktivite. Hem ruh halimize hem de bedenimize ufak fayda sağlayan bir eylem. Klişe olarak kimi zaman birkaç durak erken inip eve yürümek dahi iyi hissettirebilir. Tabii ki trafik içeren bir kaldırım yerine bir park kenarı ve sakin bir yolu tercih etmek önemli bir etken. Yürüyüş esnasında odağımızı serbest bırakıp kendimizi yürüşün kollarına atmak oldukça hoş bir duygu.




Çok çalışmak her zaman mantıklı ve doğru bir yöntem olmadığı gibi çok çalışan kişi de her zaman başarılı olacak diye bir durum yok. Çok çalışmaktan ziyade önemli olan doğru çalışmak. Çok çalışmak belki bizi yoruyor olabilir ve yorulduğumuz her an da algılarımız zayıflıyor ve performansımız düşüyor olabilir. Sonuç olarak yolun sonuna geldiğimizde başarısız görünmek istemeyiz. Bunun için daha uzun vadede kendi şartlarımıza uygun çalışmak daha yararlı olabilir.

"Hayatına bir ağırlığın çöktüğünü düşündükçe içi parçalanıyordu."
üretken bir beyin uyku kaç saat uyku uyumaliyiz uyku kaç saat olmali

Sağlıklı beslenmenin bedenimiz ve beynimiz üzerinde doğrudan bir etkisi var. Aslında sağlıklı beslenmek hayatımız için olması gereken bir alışkanlık. Sağlıklı ve doğru beslenmeyi bir de spor veya egzersiz ile desteklediğimiz zaman vücudumuza çok büyük bir iyilik yapmış oluruz. Vücudumuz ne kadar sağlıklı olursa beyne o kadar fazla kaynak ayrılır.


üretken bir beyin uyku kaç saat uyku uyumaliyiz uyku kaç saat olmali

Son olarak toplu taşıma vb. yerlerde telefonumuza yükleyeceğimiz bazı hafıza oyunları beynimizi hem zorlarken hem de antrenman yaptırıp bize eğlenceli ve faydalı bir vakit sunabilir.


Tavsiye: Tembellik üzerine yazılmış harika bir eser olan ve yazı içindeki alıntıların da sahibi Oblomov kitabını okumanızı tavsiye ederek yazımı noktalıyorum.

35 görüntüleme

Mutluluk

Comments


bottom of page